ilosc cyfr
black: Ile można utworzyć liczb 4 cyfrowych nie powtarzających się takich ze utworzona liczba
a) jest parzysta
b) podzielna przez 3
c)podzielna przez 5
A={0,1,2,3,4,5}
31 sty 21:15
black: up
31 sty 21:38
black: up
31 sty 21:39
Eta:
a) cyfry {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
liczba parzysta kończy się cyfrą parzystą : {0,2,4,6,8} ( 0 −−− jest parzyste!
1/ liczb czterocyfrowych( o nie powtarzających się cyfrach kończących się zerem jest :
9*8*7*1 = .... takich liczb
2/ kończących się 2,4,6,8
8*8*7*4=... takich liczb
R−m: =.... takich liczb
1 lut 15:13