H
ToMek:

czy wie ktos jak to rozwiazac

jakie ulozyc proporcje do tego

z twierdzenia talesa

bardzo
bym prosil o napisanie z wytlumaczeniem, z gory dziekuje

Prosta KL jest rownolegla do prostej MN oraz I KL I =3 I MN I= 5, I KN I =8. (rysunek
obok).
oblicz dlugosc odcinka KO.
14 cze 11:34
Bogdan:

Dzień dobry.
Czy trójkąty KLO i MNO są podobne?
Jeśli tak, to jak można obliczyć x, wiedząc, że x + y = 8 ?
14 cze 13:13
ToMek: to jak bedzie
klmn=
knlm
14 cze 14:06
ToMek: 35=x+y8
14 cze 14:07
Bogdan:
Najpierw trzeba uzasadnić, że trójkąty KLO i MNO są podobne.
Kąty KLO i NMO są kątami naprzemianległymi oraz katy OKL i ONM są naprzemianległe,
więc |<KLO| = |<NMO| oraz |<OKL| = |<ONM|, czyli trójkąty KLO i MNO są podobne.
Układając proporcję długości boków, bierzemy odpowiadające sobie boki trójkątów.
Odpowiadającymi sobie bokami są: KL i MN, KO i NO, LO i MO.
| |KL| | | |KO| | | |LO| | |
| = |
| = |
| |
| |MN| | | |NO| | | |MO| | |
Ułóż układ równań z liczbami: 3, 5, 8 oraz niewiadomymi: x, y.
| | kl | | |KL| | |
PS. Zwracam uwagę na poprawny sposób zapisu, nie piszemy |
| , piszemy |
| . |
| | mn | | |MN| | |
Punkty, a więc i wierzchołki figur oznaczamy dużymi literami, długości oznaczamy |KL|,
a nie KL.
14 cze 14:21
Bogdan:
Podaj ToMku układ równań, który ułożyłeś.
14 cze 14:58
ToMek: 35=
xy
14 cze 19:36
Bogdan:
Prosiłem o podanie układu równań:
2. x + y = 8
| | 3 | | x | |
Można rozwiązać zadanie budując jedno równanie: |
| = |
| |
| | 5 | | 8 − x | |
Podaj na koniec wynik.
14 cze 20:13
ToMek: 3(8−x)=5x
5x=24−3x
5x−3x=24/;2
x=12
dobrze

?
14 cze 21:26
Eta:
Niestety , ale źle

5x
+2x = 24
14 cze 21:32
Eta:
sorrry
+3x ..... źle wybilam cyferkę
14 cze 21:33
ToMek: a no fakt, zmieniaja sie znaki przeciez

zapomnialam, ale dlaczego 5x + 3x
14 cze 21:36
ToMek: aha , a no wlasnie sie zastanawialem

dzieku wielkie
14 cze 21:36
14 cze 21:38
ToMek: a jak wpisac w dowolny okrag deltoid


wiecie moze
14 cze 21:40