z tw. Darboux
roobi: Uzasadnić, że równanie sin(x−π/2)=2−x ma w przedziale (π/2,π) dokładnie jedno rozwiązanie.
Wiem tylko tyle, że rozwiązanie leży gdzieś w środku przedziału, ale w ogóle nie wychodzi mi to
zadanie.
31 sty 21:09
Basia:
sin(x−π/2) = sinx*cosπ/2 − cosx*sinπ/2 = −cosx
masz równanie
−cosx = 2−x
2−x+cosx = 0
f(x) = 2−x+cosx
f(π/2)*f(π) = (2−π/2+cosπ/2)*(2−π+cosπ) =
2−π/2(2−π − 1) < 0yli
to chyba oczywiste
czyli na mocy tw.Darboux ∃c∊(−π/2;π) f(c) = 0
a dlaczego tylko jedno ?
policz pochodną f(x)
przekonasz się, że
w przedziale (π/2;π) ta pochodna jest stale <0 ⇒
w przedziale (π/2;π) funkcja jest stale malejąca
czyli wartość 0 może przyjmować raz i tylko raz
31 sty 21:25