31 sty 21:06
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz?
31 sty 21:07
kasia: licznik i mianownik wymnożyć przez sprzężenie licznika?
31 sty 21:07
sushi_ gg6397228:
trzeba pomnozyc przez sprzęzenia osobno dla licznika i potem osobno dla mianownika, aby nie
było odejmowania pierwiastków
31 sty 21:08
31 sty 21:11
31 sty 21:12
sushi_ gg6397228:
jak wyglada sprzęzenie do iicznika ?
31 sty 21:12
sushi_ gg6397228:
jak wyglada sprzęzenie do iicznika ?
31 sty 21:12
kasia: sorry błąd tam powinno być √n+6+√n
31 sty 21:14
sushi_ gg6397228:
jest dalej odejmowanie pierwiastkow w mianowniku ( pierwszy nawias) to tez trzeba usunac przez
sprzęzenie
31 sty 21:16
kasia: aha czyli ma być cos takiego
31 sty 21:18
sushi_ gg6397228:
to teraz stosujemy metodę "niewidzialnego palca" i zasłaniamy "−2 oraz 6" liczby co stoją pod
pierwiastkiem
ile wyjdzie granica
31 sty 21:19
kasia: −3
31 sty 21:20
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
teraz bardziej formalnie
√x+a = √x(1+ ax)= √x* √1+ (a/x) i tak trzeba robic
potem may w liczniku:
√x * √1 + (a/x) + √x * √1 + (b/x) = √x * [ √1 + (a/x) + √1 + (a/x) ]
nawiasy okrągłe −−>0 i mozemy potem sobie śmialo skrocic √x z licznika i mianownika
31 sty 21:24
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
teraz bardziej formalnie
√x+a = √x(1+ ax)= √x* √1+ (a/x) i tak trzeba robic
potem may w liczniku:
√x * √1 + (a/x) + √x * √1 + (b/x) = √x * [ √1 + (a/x) + √1 + (a/x) ]
nawiasy okrągłe −−>0 i mozemy potem sobie śmialo skrocic √x z licznika i mianownika
31 sty 21:25
kasia: dzięki bardzo
31 sty 21:28
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
31 sty 21:28