/
ToMek: Boisko w ksztalcie prostokata ma powierzchnie 1,5 ha .
ile jest rowne pole tego planu wykonanego w skali 1;100
14 cze 11:18
Mariusz: najpierw zamień ha na metry kwadtarowe
a potem skorzystaj z mojej rady
jezeli mamy taka skale to nalezy odczytywac ją tak
jedej centymetr na mapie to 100 cm w rzeczywlistości
czyli 1cm na mapie to 1m
14 cze 22:55
ARO: Proponuję tak:
stosunek pól figur podobnych w skali k jest równy kwadratowi tej skali.
P'P=k2
Czyli P'= k2 * P = (1100)2 * 1,5ha = 11002 *1,5 *1002 m2 = 1,5 m2
Więc tyle wynosi pole boiska w skali 1:100.
16 cze 00:00