ciąg arytmetyczny i geometryczny
Magda: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego i pierwszy wyraz ciągu geometrycznego równa się 8. Drugie
wyrazy tych ciągów też są równe. Jakie mogą być te ciągi, jeżeli trzeci wyraz ciągu
geometrycznego stanowi 25/16 trzeciego wyrazu ciągu arytmetycznego?
14 cze 10:27
AS: Ciąg arytmetyczny: 8 , 8 + r , 8 + 2*r
Ciąg geometryczny: 8 , 8*q , 8*q2
Z warunków w zadaniu:
8 + r = 8*q
8*q2 = 25/16*(8 + 2*r)
Z pierwszego równania: r = 8*q − 8 wstawiam do drugiego
16*8*q2 = 25*(8 + 16*q − 16)
16*8*q2 = 25*(16*q − 8)
16*8*q2 = 25*8*(2*q − 1) |:8
16*q2 = 50*q − 25
16*q2 − 50*q + 25 = 0
Δ = (−50)2 − 4*16*25 = 2500 − 1600 = 900
√Δ = √900 = 30
q1 = (50 − 30)/(2*16) = 20/32 = 5/8
q2 = (50 + 30)/(2*16) = 80/32 = 5/2
r1 = 8*q1 − 8 = 8*5/8 − 8 = 5 − 8 = −3
r2 = 8*q2 − 8 = 8*5/2 − 8 = 20 − 8 = 12
Szukane ciągi:
arytmetyczny: 8 , 5 , 2 lub 8 , 20 , 32
geometryczny: 8 , 5 , 25/8 lub 8 , 20 , 50
Warunek pierwszy jest spełniony, widać to z rozpisanych ciągów
Warunek 2
a3g = a3ar ⇒ 25/8 = 25/16*2 ⇒ 25/8 = 25/8
50 = 25/16*32 ⇒ 50 = 50
14 cze 11:20
Magda: dziękuję
14 cze 12:50