matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągłość funckji
Michałekkkk:
Zbadać ciągłość funkcji: f(x)= sgn(x(x−1)), x
0
= 1 Proszę o pomoc!
31 sty 20:15
LABEL:
x(x−1)=0 x=0 lub x=1 sgn(0)=0 f(x)=0 dla x=0 lub x=1 x(x−1)>0 dla x<0 lub x>1 f(x)=1 dla x<0 lub x>1 f(x)=−1 dla x∊(0;1) f(x) nie jest ciągła dla x
0
=1 i dla x
0
=0
1 lut 16:18