Algebra
Miesiek: Jak wykonać następujące zadanie. Chociaż jednak:
Sprawdzic, czy podane zbiory z dzia laniami sa przestrzeniami liniowymi nad cia lem R:
a) Zbior wielomianow rzeczywistych stopnia 3 ze zwyk lymi dzia laniami dodawania wielo−
mianow i mnozenia wielomianow przez liczby;
b) Zbior macierzy trojkatnych gornych stopnia 2 o elementach z R ze zwyk lymi dzia laniami
dodawania macierzy i mnozenia macierzy przez liczby;
c) Zbior funkcji rzeczywistych parzystych ze zwyk lymi dzia laniami dodawania funkcji i
mnozenia funkcji przez liczby;
d) Zbior V = f(x1; x2; x3) 2 R3 : 2x1 + x3 = 0 i x2 2x3 = 1g z dzia laniami dodawa−
nia: (x1; x2; x3) + (y1; y2; y3) = (x1 + y1; x2 + y2; x3 + y3) i mnozenia przez liczby:
(x1; x2; x3) = (x1; x2; x3);
e) Zbior V = fW(x) 2 R[x]4 : W(1) = W(3) = 0g ze zwyk lymi dzia laniami dodawania
wielomianow i mnozenia wielomianow przez liczby.
31 sty 20:11