matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Bolo:
2tgx*cosx+1=2cosx+tgx
31 sty 20:08
Bogdan:
Z uwzględnieniem właściwych założeń: 2tgx cosx − tgx = 2cosx − 1 ⇒ tgx(2cosx − 1) − (2cosx − 1) = 0 ⇒ (2cosx − 1)(tgx − 1) = 0
31 sty 20:18