damian: witam prosze o pomoc w zadaniu cytuje
z arkusza papieru o wymiarach 35cmx30cm. wycięto z każdego rogu kwadrat o boku 5 cm
.przez nagięcie 4 prostokatów na bokach otrzymano otwarte pudełko .oblicz obiętości
tego pudełka .
4 wrz 16:17
Reverie: a więc tak.
Po 'odcięciu' tych czterech kwadratów z 35 robi się 25, a z 30 robi się 20cm. Do
obliczenia objętości stosuję wzór V=a*b*c, gdzie a= 25 cm, b= 20 com, c= 5 cm
po podstawieniu wychodzi:
V= 25 cm*20 cm*5 cm
V= 2500 cm kwadratowych lub 2,5 dm kwadratowych
4 wrz 17:48