zespolone
ja: pierwiastki 8 stopnia z 3+7j
31 sty 19:46
Basia:
na pewno 3+7j ?
trudno to będzie przedstawić w postaci trygonometrycznej bo
|3+7j| =
√9+49 =
√58
i raczej trudno będzie dokładnie wyznaczyć φ
31 sty 19:54
ja: tak na pewno, kombinowanie z pierwiastkami z 1 tu nie wchodzi chyba w grę?
31 sty 19:58
Basia:
można próbować krok po kroku, ale to trochę robota głupiego
8√z = z1/8 = ((z1/2)){1/2))1/2
no to najpierw szukamy z1= x+yj takiego, że z12 = 3+7j
x2+2xyj − y2 = 3+7j
x2−y2 = 3
2xy = 7
po rozwiązaniu tego układu równań dostaniemy √3+7j
potem analogicznie jeszcze dwa razy
ale podkreślam, że nie bardzo mi się to podoba
31 sty 20:07