Oblicz logarytm
bubles: PROSZĘ O POMOC

!
A) log
2 7=a więc log
2 56=?
B) log
2 3=a wykaż, że log
4 127= −
32 a
31 sty 19:28
Basia:
log256 = log2(8*7) = log28+log27 = ....................
dokończ
31 sty 19:32
bubles: ale przecież to wyjdzie to samo log28+log27=log28*7=log256
chodzi o to jak obliczyć 2 do jakiej potęgi da 56
31 sty 19:39
Basia:
log28 = 3
log27 = a
masz więc napisać ..............= 3+a
31 sty 19:41
bubles: tak tak juz wiem teraz się mi przypomniało dzięki

a to drugie wiesz jak zrobić?
31 sty 19:42
Basia:
| | 1 | |
log4 |
| = log4(3−3) = −3*log43 = |
| | 27 | |
| | log23 | | a | | 3 | |
−3* |
| = −3* |
| = − |
| a |
| | log24 | | 2 | | 2 | |
31 sty 19:46
Eta:
log
23=a
| | logcb | |
ze wzoru logab= |
| |
| | logca | |
| | 1 | | log23−3 | | −3 | |
log4 |
| = |
| = |
| *log23= .... |
| | 27 | | log222 | | 2 | |
31 sty 19:48
lili: log4 a ja nawet nie wiem jak zapisać na komputerze podstawę log. bo dalej to spoko
31 sty 19:55