a może to kogoś zaciekawi??? proszę o pomoc w rozwiązaniu:)
ange: wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x)= ln x − x , dla x∊{0,
∞}
z góry dziękuję
13 cze 18:06
AS: No i jak? Podjęłam próbę dojść do wyniku czy potrzebna jest pomoc.
13 cze 19:16
ange: nie wiem czy dobrze to robię, a nie mam nikogo, kim mogłabym porxównać wyniki,
robię to tak:
wyliczam najpierw pochodną: (ln x−x)' = (ln x)'− (x)'= 1/x −1
to f(x) = 0 ⇔ 1/x −1=0 ⇔ x=0
f(x) > 0 ⇔ 1/x −1>0 ⇔1/x >1 ⇔ x< 1
max {1}
min zbiór pusty
czy o to chodziło

13 cze 20:06
AS:

Pochodna wyliczona poprawnie,ale równanie wyliczone błędnie.
Wystarczyło podstawić x = 0 do równania by się przekonać że coś nie tak.
f'(x) = 0 ⇔ 1/x − 1 = 0 ⇔ (1 − x)/x = 0 ⇔ 1 − x = 0 ⇔ x = 1
f(1) = ln(1) − 1 = 0 − 1 = −1
f'(x) > 0 dla 0 < x < 1 np. f(1/2) = 1/(1/2) − 1 = 2 − 1 = 1
funkcja w (0,1) rośnie bo pochodna przyjmuje wartości dodatnie
f'(x) < 0 dla x > 1 np. f(2) = 1/2 − 1 = −1/2
funkcja w (1,
∞) maleje bo pochodna przyjmuje wartości ujemne
Funkcja przyjmuje maksimum w punkcie W(1,−1)
13 cze 20:52
ange: dziękuję, o to mi chodziło, żeby ktoś mógł powiedzieć czy to co robię jest dobrze,
super ,że są tacy ludzie ,
pozdrawiam serdecznie
13 cze 21:07
AS: Miła Ange (mam nadzieję)
Życzę powodzenia na egzaminie.
Ściskam kciuki u lewej i prawej ręki.
Do następnego poczytania
14 cze 09:00
ange: Jeszcze raz dziękuję, za tydzień kończę matematykę, no i wkraczam w statystykę, oj będzie
ciężko:(
ale trzeba przetrwać

POZDRAWIAM SERDECZNIE
15 cze 21:17
AS: Głowa do góry! Pomożemy.
16 cze 09:13