Punkty przegięcia i wypukłość/wklęsłość
ogipierogi: | | (x+1)2 | |
Witam, ma problem. Policzyłem pochodną pierwszego rzędu z funkcji |
| , następnie na |
| | 2x | |
podstawie wykresu wielomianu tej pochodnej określiłem monotoniczność.
| | (x2−1) | |
pochodna pierwszego rzedu = |
| |
| | 2 x2 | |
główny problem polega na tym że druga pochodna daję mi równanie x=0....i nie wiem czy to błąd,
czy tak ma wyjść? co wtedy z punktami przegiecia i wypukłością?
31 sty 19:04
Basia:
| | x2−1 | |
f'(x) = |
| jest dobrze |
| | 2x2 | |
| | 2x*2x2 − 4x(x2−1) | |
f"(x) = |
| = |
| | 4x4 | |
| 4x3 − 4x3 + 4x | | 4x | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 4x4 | | 4x4 | | x3 | |
f"(x) nie ma miejsc zerowych funkcja nie ma więc punktu przegięcia
zresztą x=0∉D
f
x< 0 ⇒ f"(x) <0 ⇒ f jest wklęsła
x>0 ⇒ f"(x) >0 ⇒ f jest wypukła
i tyle
31 sty 19:23
ogipierogi: tylko, teraz oznaczenia primów się nie zgadzają, ale dzięki

od trzeciej linijki powinno być z bisami a nie primami
31 sty 19:35
Basia: i jest; może w Twojej przeglądarce są przekłamania; zdarza się szczególnie w IE
polecamy na ogół Firefox
31 sty 19:40
ogipierogi: Korzystam z Chrome, w życiu bym IE nie użył

zlewa sie z f jeden prim, ale jak na 2 cm zbliże monitor to widać
1 lut 18:35