Planimetria
Kuba: Mógłby mi ktoś pomóc..

Bok w trójkącie równobocznym jest o a dłuższy od wysokości trójkąta. Oblicz pole tego trójkąta.
31 sty 18:54
xxx: narysuj sobie trojkat rownoboczny i zaznacz dlugosci boku i wysokosc. znasz wzor na wysokosc i
pole trojkata rownobocznego
31 sty 18:59
xxx: zaznacz sobie ze wysokosc to <x> a bok ma dlugosc <x+a >
| | a√3 | |
wzor na wysokosci to h= |
|
|
| | 2 | |
podstaw oodpowiednio i wyznacz sobie x
dalej bedzie proste
31 sty 19:00
Kuba: wychodzi mi, że x=a(2√3 + 3), a powinno wyjść x=a(2√3 + 4)
31 sty 19:14
Kuba: może mi ktoś powiedzieć dlaczego..
31 sty 19:21
xxx: a mozesz mi podac odpowiedz, jakie to pole?
31 sty 19:24
Kuba: P=a2(7 √3 +12)
31 sty 19:25
xxx: no to Ci nie pomoge, bo mi inna odpowiedz wychodzi
31 sty 19:28
Kuba: podstawiłem to tak jak kazałeś..
31 sty 19:32
Kuba: wyznaczyłem x i wyszło mi a(2√3+3)
31 sty 19:32
31 sty 19:33
xxx: dlugosc boku to a +x
| | 2x√3 | |
czyli dlugosc boku wynosi |
|
|
| | 3 | |
podstawiajac do wzoru na pole trojkata rownobocznego otrzymujemy inne pole niz podales
31 sty 19:34
31 sty 19:36
Eta:
x −−− długość boku trójkąta
| | x√3 | |
x= h+a = |
| +a ⇒ 2x−x√3=2a |
| | 2 | |
x= 2a(2+
√3)
| | x2√3 | |
P= |
| = ..... = a2(7√3+12) |
| | 4 | |
31 sty 19:39
xxx: zauwaz ze :
(2√3 +4)2 *√3 ≠7√3 +12...
31 sty 19:42
xxx: zauwaz ze :
(2√3 +4)2 *√3 ≠7√3 +12...
31 sty 19:42
xxx: glupie to rozumowanie jest
31 sty 19:43
xxx: pomylka, jednak jest rowne.
ale fakt faktem te rozumowanie jest nielogiczne wedlug mnie...
31 sty 19:44
Kuba: Dziękuję
31 sty 19:47