Wyznacz (jeżeli istnieje) funkcję odwrotną do funkcji f(x,y)=(x−2y, x+2y)
empe3: Wyznacz (jeżeli istnieje) funkcję odwrotną do funkcji f(x,y)=(x−2y, x+2y)
31 sty 18:48
empe3: tak dla przyszłych pokoleń:
Układamy macierz:
obliczamy z niej macierz odwrotną i otrzymujemy:
Funkcją odwrotną jest
| | x | | y | | −x | | y | |
f−1(x,y)=( |
| + |
| , |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
P.S.
Nie jestem w 100% pewien czy to jest ok, także proszę o potwierdzenie

Pzdr
15 lut 09:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo:
u = x−2y
v = x+2y
układ równań ... wyznacz 'x' i 'y' w zalezności od u i v
2x = u+v
stąd:
| | x | | y | | y | | x | |
f−1(x,y) = ( |
| + |
| ; |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
15 lut 09:35
empe3: super

dzięki wielkie
Pozdrawiam
16 lut 14:13