nierówność wielo.
andrzej: mam problem z następującym przykładem.
Rozwiąż nierówność
−2x4 + 6x3 + 4x2 − 12x ≥ 0
z góry dziękuję za pomoc
31 sty 18:47
xyz: −2x4 + 6x3 + 4x2 − 12x ≥ 0
−2x3(x − 3) + 4x(x − 3) ≥ 0
(x−3)(−2x3 + 4x) ≥ 0
x−3 = 0
x = 3
−2x3 + 4x = 0 /:(2)
−x3 + 2x = 0
−x(x2 − 2 ) =0
−x(x−2)(x+2)
x = 0 ; x = 2; x = −2
X∊ (−∞ −2> ∪ <0, 2> ∪ <3, +∞)
31 sty 19:34
tak: −2x(x3−3x2−2x+6)>=0
−2x(x−3)(x2−2)>=0
−2x(x−3)(x−√2)(x+√2)>=0
wiec masz x=0 x=3 x=√2 x=−√2
i rysujesz wykres zaczynając od dołu
31 sty 19:34
tak: xyz troche nie tak
bo (x−2)(x+2) nie jest rowne (x2−2)
31 sty 19:41