Krawedź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokatnego ma długosc 18p{2}, a wyso
PROSZE O POMOC: Krawedź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokatnego ma długosc 18√2, a wysokość ostrosłupa
ma długosc 6√3. Wyznacz miary kąta:
a) nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy
b) nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy
31 sty 18:41
kuleczka:

x=a
√2
więc 18
√2=a
√2
a=18
z funkcji trygonometrycznej wyniknie, że h(wysokość ostrosłupa)/a =tgα
powinno wyjść
√3/3 a to się równa 30 stopniom
31 sty 18:49
kuleczka: to co narysowałam to podstawa tego ostrosłupa
31 sty 18:50
PROSZE O POMOC: i co dalej
31 sty 18:50
kuleczka: w przykładzie a koniec, masz może odpowiedzi do tego? jeśli tak to sprawdź jaki wynik w b
31 sty 18:53
PROSZE O POMOC: jak niby √3 / 3
31 sty 18:53
kuleczka: h=6
√3 a wyszło 18 więc 6
√3/18 =
√3/3

a jeśli tgα=
√3/3 to α=30 stopni
31 sty 18:54
PROSZE O POMOC:
ODPOWIEDZI:
a) 30 stopni
b) tgalfa = p{6{ / 3
31 sty 18:54
PROSZE O POMOC:
b) tg alfa = √6 / 3
31 sty 18:55
kuleczka: ok czyli b mi dobrze wyszło to Ci przepisuję już
31 sty 18:56
PROSZE O POMOC: wogule nie wiem skad ty to wzielasw wszystko
31 sty 18:58
kuleczka:

h=6
√3
x=9{2} bo to połowa krawędzi podstawy
z tangensa liczę, że h/x=c
tj. 6
√3/9
√2=c
c po skróceniu wynosi
√6/3
31 sty 19:03
kuleczka: Funkcje trygonometryczne i to wszystko emotka No i jeszcze musisz wiedzieć gdzie jest kąt
nachylenia krawędzi bocznej do podstawy i to drugie. Tu jest trudno narysować coś takiego mogę
Ci rozwiązać to zadanie na kartce i zrobić zdjęcie i wysłać jeśli chcesz
31 sty 19:07
PROSZE O POMOC: bylabym ci wdzieczna jakbys mi napisala cale to zadanie tak od A do Z jesli oczywiscie mozesz.
31 sty 19:08
kuleczka: mogę, podaj maila to wyślę Ci zdjęcie zadania
31 sty 19:15
kuleczka: albo wrzucę linka na tinypic
31 sty 19:19
PROSZE O POMOC: to co wolisz?
31 sty 19:19
kuleczka: wrzucę na tinypic

tak za 10min ok?
31 sty 19:22
PROSZE O POMOC: ok spoko.
31 sty 19:24
31 sty 19:33
31 sty 19:34
PROSZE O POMOC: ok dziekuje bardzo, jak ci sie moge odwdzieczyc
31 sty 19:42
kuleczka: Nie trzeba, zrobiłam sobie powtórkę do matury
31 sty 19:43
PROSZE O POMOC: ja tez mam wlasnie mature hehe xd i wogule nie rozumiem tego dzialu
31 sty 19:55