mam nadzieję,że znajdzie się ktoś, komu nie sprawia to problemu:)
ange: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji: f(x)=sin2x+1, oraz g(x)=0 dla x∊(0,π)
13 cze 17:01
AS:

Skorzystać należy z tożsamości trygonometrycznej:
1 − cos(2*x)
sin
2x = −−−−−−−−−−
2
Całka nieoznaczona
∫(sin
2x + 1)dx = ∫(1/2 − 1/2*cos(2*x) + 1)dx = ∫(3/2 − 1/2*cos(2*x))dx =
3/2*x − 1/2*1/2*sin(2*x) = 3/2*x − 1/4*sin(2*x) + C
Całka oznaczona
π
I = (3/2*x − 1/4*sin(2*x)) | = 3/2*π − 1/4*sin(2*π ) − (3/2*0 − 1/4*sin(2*0)) =
0
= 3*π /4 − 0 − 0 + 0 = 3*π /4
13 cze 17:36
ange: wielkie dzięki, chciałabym jeszcze upewnić się, chodzi mi o tą druga funkcję g(x)=0, z nią nic
nie robimy

?
czyli od 3*π/4 odejmujemy 0 i to wszystko


dla mnie to czarna magia, serdeczne dzięki
13 cze 17:57
AS: funkcja g(x) = 0 określa oś Ox.
13 cze 18:00
ange: dzięki, wolałam się upewnić, żeby nie narobić głupot.
pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
13 cze 18:03
AS: Alarm! pomyłka w ostatnim wierszu.
Ma być
3*π/2 − 0 − 0+ 0 = 3*π/2
13 cze 20:04
ange: już poprawiam, wielkie dzięki− na razie przyglądam się tylko na to, może zrozumiem za tydzień
mam egzamin, pozdrawiam serdecznie
13 cze 20:08