trudnosc
Buc Kipic: Nastepne niebanalne zadanie.
Dla jakiej wartosci parametru m rozwiazaniem rownania lx−1l=m+2 jest
para liczb o przeciwnych znakach ?
doszedlem narazie do tego ze : Δ>0 i ze x
1*x
2 <0
napewno jedno z zalozen to ze x≥−4 ale co dalej prosze o wskazowke bo to co w odpowiedziach
wychodzi po wielu probach niechce wyjsc .
31 sty 18:20
Profesor: To jest niebanalne? Naprawdę łatwe...
31 sty 18:22
Profesor: To jest niebanalne? Naprawdę łatwe...
31 sty 18:22
Buc Kipic: niebanalne to w sensie odwrotnym

przeciez to rozszerzona matematyka na maturze
31 sty 18:30
Buc Kipic: niebanalne to w sensie odwrotnym

przeciez to rozszerzona matematyka na maturze
31 sty 18:30
Skipper:
.. a jest taka liczba?−
31 sty 18:34
Skipper:
.. a jest taka liczba?−
31 sty 18:34
Profesor: Ale po co tu deltę wtrącać?
31 sty 18:35
Skipper:
... a dobrze przepisałeś ... skąd tam wytrzasnąłeś Δ

?
31 sty 18:35
Buc Kipic: jesli chodzi o m to w odpowiedziach wychodzi ze m ∊<−4;5) tylko ze jak do tego dojsc
31 sty 18:36
Profesor: Przepraszam, będziesz musiał rozwiązać równanie kwadratowe, (−m−1)*(m+2)<0
31 sty 18:37
Buc Kipic: no wsumie delta nie potrzebna bo wkoncu rownania kwadratowego nie bedzie , ale juz jestem
przyzwyczajony do pisania tego
31 sty 18:37
Profesor: Tzn nierówność kwadratowa
31 sty 18:38
Skipper:
31 sty 18:39
Buc Kipic: a to (−m−1) skad sie wzielo ?
31 sty 18:39
Profesor: Wychodzi m>−1 V m<−2
31 sty 18:39
Eta:
f(x)= |x−1|−2
g(x)=m
odp: dla m>1
31 sty 18:42
Profesor: A tak jest w odpowiedziach czy inny wynik?
31 sty 18:42
Profesor: Zapomniałem o założeniach, mój błąd!
31 sty 18:43
Eta:
poprawka m> −1
31 sty 18:43
Buc Kipic: czyli po raz kolejny odpowiedzi z ksiazki sa zle
bo powinno wyjsc ze m ∊(−1;+∞0)

31 sty 18:44
Skipper:
... a co Ty
Eta narysowałaś

?
31 sty 18:48
Skipper:
|x−1| ....czy |x|−1 ... −
31 sty 18:49
Buc Kipic: ale m > −2 z tego m+2=0 m=−2 wiec m >−2
31 sty 18:50
Eta:
Jak to co? wykres f(x)= |x−1|−2
bo:
|x−1|= m+2 ⇒ |x−1|−2=m
31 sty 18:50
Skipper:
m+2>1 ⇒ m>−1
31 sty 18:50
Buc Kipic: skiper wszytsko jest dobrze napisane sprawdzilem kilka razy
31 sty 18:50
Skipper: jasne −
31 sty 18:52
Skipper:
oczwywiście ...Jej przerywane to proste m .... moje przerywane tp proste m+2
31 sty 18:53
Buc Kipic: z tego rownania co zapisala ETA : lx−1l−2 =m wychodzi ze x
1 = −m−1 i x
2=m+3

bo z odpowiedziami juz nie wiem czy mozna sie zgadzac skoro koncowa odp jest zla
bo wedlug odpowiedzi wychodzi ze x
1 = −m+1 i x
2=m+3 tylko jakim cudem wychodzi z
1=−m+1
31 sty 18:54
31 sty 18:56
Eta:
Zobacz z rys. kiedy czerwone "kropki" leżą po przeciwnych stronach osi OY
czyli mają różne znaki
a to zachodzi dla m> −1
31 sty 18:58