bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu:)
ange: wyznacz ekstrema lokalne funkcji: f(x)= ln(x2+1)−x, dla x∊R
13 cze 16:56
Andrzej: D: x∊R
| | 2x | | (x−1)2 | |
f'(x)= |
| − 1 = − |
| |
| | x2+1 | | x2+1 | |
f'(x)=0 ⇔ x =1, ale w tym punkcie pochodna nie zmienia znaku... czyli to nie ekstremum tylko
punkt przegięcia
ta funkcja nie ma ekstremum
14 cze 01:49
ange: piękne dzięki, z Twoją pomocą chyba zrozumiem te ekstrema
15 cze 21:25
ange: A MOŻESZ MI WYTŁUMACZYĆ SKĄD WZIĘŁA SIĘ TA POCHODNA


tą pierwszą część rozumiem ale dalej ani w ząb:(
15 cze 21:49
ange: już wiem, dotarło do mnie,
15 cze 22:22