matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
Klaudia188:
Rozwiązaniem równania 2x−5/x+1=1/3 jest? Mógł by ktoś mi to przypomnieć jak się robi bo zapomniałam
wiem że to banalne.
31 sty 18:20
Alicja:
2x−5
1
=
założenie:
x−1
3
2x−5
1
−
=0 x−1≠0⇒ x≠1
x−1
3
3(2x−5)
x−1
−
=0
3(x−1)
3(x−1)
6x−5−x+1
=0 /* 3(x−1)
3(x−1)
5x−4=0
4
x=
5
31 sty 18:34