Kilka zadań
Paweł: kilka zadań, z którymi się nie mogę uporać, bardzo proszę o pomoc:
1. Zaznacz w prostokątnym układzie współrzędnych zbiory: A, B oraz A ∩ B, wiedząc, że:
A = {(x;y): y ≥ x2 − 9 ∧ x ∊ R ∧ y ∊ R}
B = {(x;y): |y| ≤ 4 ⋀ x ∊ R ∧ y ∊ R}
2. Dla jakich wartości rzeczywistych parametru m równanie:
(m+1)x4 − 2(m+1)x2 + m = 0
ma dokładnie cztery różne rozwiązania?
3. Oblicz, ile elementów ma zbiór, którego liczba elementów jest 60 razy mniejsza od sumy
liczby dwuelementowych i trójelementowych kombinacji tego zbioru.
4. Znajdź przedziały monotoniczności funkcji f(x) = 2x3 + |x2 − 4|, określonej dla x ∊ (0;2).
5. Oblicz długość pasa przekładni prasowej, mając dane długości promieni kół: 40 cm i 10 cm
oraz odległość środków tych kół równą 60 cm.
31 sty 18:14
Paweł: poradziłem sobie jakoś, niemniej jednak dziękuję za pomoc a raczej jej brak, pozdrawiam hehe
3 lut 13:37