proszę o pomoc
ange: czy ktoś pomoże mi to rozwiązać

? nie wiem jak się do tego zabrać:(
wyznacz ekstrema lokalne funkcji:
f (x) = tgx − 4/3 x dla x∊(−π/2, π/2)
13 cze 16:50
AS: f(x) = tg(x) − 4/3*x
f'(x) = 1/cos2(x) − 4/3 = 0 ⇒ cos(x) = ± √3/2
x = ± 30o lub x = ± π/6 ( w mierze łukowej)
± π/6 zawiera się w (−π/2,π/2)
f(−π/6) = tg(−π/6) − 4/3*(−π/6) = − √3/3 + 2*π/9 (maksimum)
f(π/6) = tg(π/6) − 4/3*π/6 = √3/3 − 2*π/9 (minimum)
Maksimum: (−π/6,− √3/3 + 2*π/9 )
Minimum: (π/6, √3/3 − 2*π/9)
13 cze 17:09
ange: ogromne dzięki, za ekspresową pomoc

pozdrawiam serdecznie
13 cze 17:11