bardzo prosze jesli by mi ktos rozwiazal, tylko z wytlumaczeniem , bo sie chce nauczyc jak to
zrobic
czworokaty ABCD i KLMN sa podobne, przyjmujac wymiary na rysunku obok, oblicz;
a) skale podobienstwa czworokata ABCD do czworokata KLMN,
b)obl. dlugosc odcinkow, ktorych nie podano na rysunku.
Potrzebny dokładniejszy rysunek, no chyba, że oba wyglądają tak samo (drugi jest powiększeniem)
To jest coś takiego?
odcinek NM jest bardziel przechylony w gore
Masz dwie figury które mają skos u góry (ważne, żeby były ustawione w jedną stronę
) i masz
dane:
a) Liczymy skalę podobieństwa:
Bierzemy boki (muszą być podobne) z dwóch figur, który znamy wymiar (jest to akurat skos),
czyli
| 15 | ||
k = | = 34 | |
| 20 |
| 3 | ||
b) POzostałe boki również muszą być podobne w skali | więc: | |
| 4 |
| ad | 3 | ||
= | |||
| nk | 4 |
| bc | 3 | ||
= | |||
| lm | 4 |
| ab | 3 | ||
= | |||
| kl | 4 |

















| 12 | 3 | ||
= | |||
| nk | 4 |
| 18 | 3 | ||
= | |||
| lm | 4 |
| ab | 3 | ||
= | |||
| 16 | 4 |

12*4=NK3
48=nk3/;3
nk=16, i tak pozostale obliczyc
lm=24