.
KaŚkA: dwa wielokaty sa podobne w skali 1;5. pole jednego z nich jest rowne 172. ile cm2 ma pole
drugiego wielokata?
13 cze 10:37
tim: Znowu podobieństwo

Więc tak:
13 cze 10:54
KaŚkA: no wiem, nie rozumie tego, a nie ma mnie kto nauczyc:((
13 cze 11:03
tim: Ale czego tu nie rozumieć? Skoro są podobne w skali k, to ich pola są podobne w skali k
2 
,
[a objętości (gdyby to były bryły) to k
3.]
Powiedz, czego konkretnie.
13 cze 11:06
KaŚkA: ile cm2 ma pole drugiego wielokata?
13 cze 11:14
tim: No już wystarczy podstawić dane:
p1 = 17
13 cze 11:33
KaŚkA: 17*25=P1
P=425/:1
P=425cm
2
pole drugiego wielokata wynosi 425 cm
2
tak to ma byc
13 cze 11:37
tim: tak
13 cze 11:58
KaŚkA: dziekuje
13 cze 16:28