matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
MATI:
lim (x −>8) (8−x)ctg
pi x
8
31 sty 17:13
pigor:
..., no cóż, widzę to np. tak :
x−8
lim
x→8
(x−8) ctg
π
8
x = lim
x→8
=
tg
π
8
x
x−8
x−8
= lim
x→8
= lim
x→8
=
− tg(π−
π
8
x)
− tg(−
π
8
(x−8))
x−8
π (x−8)
8
= lim
x→8
= lim
x→8
*
=
tg(
π
8
(x−8))
8 tg(
π
8
(x−8))
π
π
8
(x−8)
8
8
8
= lim
x→8
*
= 1 *
=
. ....
tg(
π
8
(x−8))
π
π
π
31 sty 17:34