.
anonim: Dwusieczna dzieli najdłuższy bok trójkąta prostokątnego na odcinki o długościach 3 i 4. Ile
jest rowna dwusieczna ?
31 sty 16:52
anonim: pomoze ktos ?
31 sty 16:57
anonim:
31 sty 17:02
anonim:
31 sty 17:04
anonim:
31 sty 17:10
Skipper:
... narysuj ... i poszukaj trójkątów podobnych
31 sty 17:13
Skipper:
31 sty 17:22
Janek191:
Mamy ( z rysunku ) :
3/x = x / 4
x2 = 3*4
x = 2 √3
============
31 sty 18:32
Janek191:
Rysunek jest zły, bo miara kąta ostrego danego trójkąta prostokątnego nie
musi mieć 45o .
31 sty 18:42
Janek191:
Pierwsze moje rozwiązanie jest złe.
31 sty 18:52
pigor: ... no to tak niech
x=? − szukany odcinek dwusiecznej; a,b długości przyprostokątnych,
to z tw. o dwusiecznej i wiadomo,... :
ab=
43 i a
2+b
2=7
2 ⇔ a=4k i b=3k i 16k
2+9k
2=49 ⇒
⇒ 25k
2=49 i k>0 ⇒ k=
75 i
a=285=
5,6 i
b=215=
4,2, to
np. sinα =
4,27= 0,6 , więc z tw. sinusów :
| | x | | 4 | | x | | 8 | |
|
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇒ x= 2,4√2 . ... |
| | sinα | | sin45o | | 0,6 | | √2 | |
31 sty 19:17