/
KaŚkA: siedmiokat, w ktorym dlugosci wszystkich bokow sa rowne, jest opisany na okregu.stosunek pola
kola wyznaczonego przez ten okrag do pola tego siedmiokata jest rowny 4;5 . oblicz dlugsc boku
siedmiokata jezeli dlugosc promienia okregu jest rowna 7
12 cze 21:26
Basia: Podpowiadam
13 cze 00:05
Basia:

będzie to siedmiokąt foremny składający sie z 7 trójkątów takich jak na rysunku
α=
3607
P
△=
12*a*a*sinα=
12a
2*sin
3607
P
siedmiokąta =
72a
2*sin
3607
P
koła=π*7
2 = 49π
49π*5 = 4*
72a
2*sin
3607
49π*5 = 2*7*a
2*sin
3607 /:7
35π= 2*a
2*sin
3607
b można wyliczyć z tw.Pitagorasa
13 cze 00:26
AS: Ten temat już raz był wałkowany.
Podany stosunek pół jest błędny,nie może tyle wynosić.
Stosunek tych pól wynosi π/(7*tg(180o/7) ≈ 0.9319
i jest stały dla podanego promienia.
13 cze 10:48
AS: Dopisek
Po co jest podany stosunek pól jeżeli bok b można wyliczyć bezpośrednio.
(b/2)/r = tg(α/2) ⇒ b =2*r*tg(α/2)
Gdyby jednak ktoś chciał korzystać z warunku o stosunku pól to mamy
Pk = π*r2 = π*72 = 49*π
P7 = 7*b*r/2 = 49*b/2
Pk/P7 = 49*π/(49*b/2) = 2*π/b = k ⇒ b = 2*π/k
13 cze 11:00