Matematyka w zastosowaniach
Saizou : Dzisiaj odbył się etap szkolny konkursu pn. Matematyka w zastosowaniach i oto pytania (jakby
kogoś interesowały)
zadanie 1
Na rachunku oszczędnościowym bank kapitalizuje odsetki według nominalnej stopy procentowej 5% w
stosunku rocznym. Na konto wpłacona 10 000 zł. Po roku wypłacono 4000 zł, a na koniec drugiego
5000 zł. Jaka kwota była na koncie po 3 latach?
zadanie 2
Mamy złom dwóch rodzajów stali: o 20% zawartości niklu i o 40% zawartości niklu. W jakim
stosunku trzeba stopić te dwa rodzaje złomu, by otrzymać stal o zawartości niklu od 25% do
30%?
zadanie 3
Większa koparka wykonuje pewną pracę P w czasie o 12 dni krótszym niż koparka mniejsza. Razem
mogą wykonać tę pracę w 8 dni. Pracowały razem 3 dni, po czym większą koparkę odesłano do
innej pracy. Ile dni potrzebuje mniejsza koparka na dokończenie rozpoczętej pracy?
zadanie 4
Adam stoi w odległości 70m od podstawy masztu telewizyjnego, a Bolek w odległości 42m od
podstawy tego masztu. Odległość między chłopcami wynosi 98m. Ewa stoi na odcinku między nimi w
takim punkcie, że widzi wierzchołek masztu pod największym kątem.
a) W jakiej odległości od każdego z chłopców stai Ewa
b) Ewa widzi wierzchołek masztu pod kątem 60o. Pod jakimi kątami widzą go Adam i Bolek
zadanie 5
Z prostokątnego arkusza blachy o wymiarach 32 cm na 42 cm wycięto w narożnikach równe kwadratu,
by po zgięciu blachy otrzymać otwarte pudełko o objętości 3520 cm3. Jakie wymiary będzie miło
pudełko o najmniejszej, a jakie o największej powierzchni
31 sty 16:40
Saizou : jest ktoś chętny
31 sty 20:09
pigor: ... , podoba mi się zadanie 2, a widzę je np. tak :
niech
x,y − masa złomu stali o 20%, 40%−ej zawartości niklu odpowiednio
i
yx=t=? , to y=tx, a wtedy warunki zadania opisuje np. taka nierówność :
25%(x+tx)< 20%x+40%tx< 30%(x+tx) /:5%x ⇒ 5(1+t)< 4+8t< 6(1+t) /+(−4) ⇔
⇔ 1+5t< 8t< 2+6t ⇔ 1+5t< 8t i 8t< 2+6t ⇔ 3t >1 i 2t< 2 ⇔
13< t < 1 ⇔
⇔
13< yx < 1 lub odwrotnie
1< xy< 3 − szukane stosunki . ...
31 sty 21:09
AltXor:

Będzię miało:
długość: 42 − 2x
szerokość: 32 − 2x
wysokość: x
V = d*sz*w
V = (42 − 2x)(32 − 2x)*x
(42 − 2x)(32 − 2x)*x = 3520
4x
3 − 148 x
2 + 1344x − 3520 = 0
Mamy wielomian więc szukamy największej i najmniejszej wartości. Nie chce mi się dalej liczyć
31 sty 21:15
AltXor: Co do zadania 3 to skandal

Jak można pracę oznaczać jako P

! Przecież to W jak wół,
ewentualnie mogli wykonać pracę ΔtP... Skandal normalnie...
31 sty 21:23
Saizou : ja tych pytań nie układałem

więc to ich wymysł
31 sty 21:44
pigor: ... , o

co tak mało chętnych

, no to wiidzę np, tak :
zad.1,
po 1 roku : 105%*10000 zł = 105*100= 10500 − 4000= 6500 zł ;
po 2 roku : 105%* 6500 zł = 105* 65= 6500+325= 6825 − 5000= 1825 zł ;
po 3 roku : 105%* 1825 zł = 105* 18,25=
1916,25 zł − stan konta po 3 latach. ...
1 lut 20:32
pigor: ..., no to nie mając nic do niej ...

, widzę tę pracę np. tak:
zad.3,
1x−12+
1x=
18 /*8x(x−12) i 3*
18+d*
1x=
58 i x>12 i
d=? ⇒
⇒ 8x+8(x−12)=x(x−12) i d*
1x=
28 ⇔ x
2−28x+96=0 i d*
1x=
14 ⇒
⇒ Δ=400 i x=
12(28+20)= 24 i d= 24*
14 ⇒
d=6 dni . ...
1 lut 21:25
xxx: Dlaczego w zadaniu 3 jest na końcu 2 równania jest 5/8?
13 sty 18:22