Wielomiany
Dm: Mam problem z zadaniem; "Wyznacz te wartości parametru a, dla których wielomian
W(x)=(x+a2)(x−a+6) ma dwa różne ujemne pierwiastki."
założyłem, że:
Δ>0 (dochodzę do postaci a4−6a3−172−6a+36>0 (pewnie coś źle policzyłem...)
x1*x2>0 (wychodzi a∊(−∞,0)u(0,6)
x1+x2<0 (przy czym tutaj wychodzi mi delta ujemna)
31 sty 16:19
Skipper:
... a może inaczej
Masz gotową postać iloczynową
Więc x
1=−a
2 x
2=a−6
itd−
31 sty 16:23
Dm: Okeej, a co z deltą?
31 sty 16:24
Dm: wychodzi to samo z postaci iloczynowej, nic z tego
31 sty 16:26
Skipper: a po co Ci ta Δ ...
założenia:
1) x1≠x2
2) −a2<0
3) a−6<0
31 sty 16:32
Dm: W odpowiedzi wychodzi; a∊(−∞;6) \ {−3,0,2}
31 sty 16:42
Skipper:
... to dobrze wychodzi −
31 sty 16:48
Dm: Tak tylko współczynniki −3,2 które się wyklucza wychodzą z delty, którą właśnie policzyłem i
która ma postać: a4+2a3−11a2−12a+36>0
Dzięki za pomoc...
31 sty 16:57
Skipper:
tyle że nie chcesz zauważyć, że akurat w tym zadaniu ta Δ nie jest Ci do niczego potrzebna.
31 sty 17:03
Skipper:
Twój wielomian jest w postaci iloczynowej ... więc na pewno ma pierwiastki (czyli Δ out −

Pozostają Ci założenia, że pierwiastki mają być różne i oba ujemne.
Rozwiąż podane powyżej założenia i wszystko
31 sty 17:06