Granice
Marcin: | | x6−15x2+24x−10 | | 4 | |
lim−>1 = |
| = |
| = 2  |
| | x3−3x2+3x−1 | | 2 | |
Wystarczy po prostu podstawić?
31 sty 00:32
ICSP: nie wystarczy
x3 − 3x2 + 3x − 1 = (x−1)3 i masz dzielenie przez 0 już.
31 sty 00:42
Marcin: aa no tak..
W takim razie dzieki wyciaganiu przed nawias wyszlo mi ∞
Zgadza sie?
31 sty 00:47
ICSP: nie
31 sty 00:49
ICSP: = 20
31 sty 00:50
Marcin: Moglbys zdradzic jak to zrobic?
31 sty 00:54
ICSP: polecam Ci potrenować rozkładanie wielomianów

x
6 − 15x
2 + 24x − 10 = (x−1)
3(x
3 + 3x
2 + 6x + 10)
i masz :
| | (x−1)3(x3 + 3x2 + 6x +10) | |
lim |
| = lim x3 + 3x2 + 6x + 10 = 1 + 3 + 6 + 10 = 20 |
| | (x−1)3 | |
31 sty 00:56
Marcin: 
chyyyyba zaartujesz

? nie robilismy na cwiczeniach zadan tego stopnia

nie ma
innego=latwiejszego rozwiazania?
31 sty 01:00
ICSP: można skorzystać kilka razy z de Hospitala jeśli go miałeś
31 sty 01:01
Marcin: oo to juz bardziej mi sie widzi. Dzieki wielkie
31 sty 01:04