matematykaszkolna.pl
kombinatoryka - wariacje Falrond: WItam, Mam następujące zadanie: Mamy 6 liter i 10 cyfr. Ile 3−znakowych nazw można stworzyć z powyższych elementów przy założeniu, że cyfry nie mogą się powtarzać. Dozwolona sytuacja np. "ff5". Niedozwolona sytuacja np. "f55". W nazwach mogą być same litery bądź same cyfry. Mój sposób rozwiązania: Wszystkich zestawień jest 4096 (wariacje z powtórzeniami) Rozpatruję następujące zestawienia w których mogą być niedozwolone sytuacje: 1). Same cyfry 2). 2 cyfry i 1 litera Ad.1) Wszystkich zestawień jest 1000 (wariacje z powtórzeniami) Odejmuję od tego 720 (wariacje bez powtórzeń) Daje mi to 280 zestawień zabronionych Ad.2). Zabronione zestawienia: 3* (6*10*1) = 180 krok 1: losuję 1 literę z 6 krok 2: losuję 1 cyfrę z 10 krok 3: losuję identyczną cyfrę co w kroku nr 2 Całość powtarzam 3 razy Na końcu odejmuję od wszystkich możliwych zestawień sytuacje zabronione i dostaję wynik: 4096 − 280 − 180 = 3636 Niby wynik jest prawidłowy, ale nie jestem pewny czy moje rozwiązanie jest poprawne i czy przypadkiem nie miałem "szczęścia", że udało mi się w nie trafić. Czy mógłbym prosić o weryfikację mojego toku myślenia. Dziękuję
30 sty 23:59