pomoccccccccccyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Wektory: Dana jest płaszczyzna 2x+4y−2z+5=0. Podać wektor prostopadły do płaszczyzny i sprawdzić, czy
punkt A(−1,0,3) należy do tej płaszczyzny?
| | x | | y+1 | | z−2 | |
Dana jest prosta |
| = |
| = |
| .Napisac wektor równoległy do tej prostej oraz |
| | 1 | | 2 | | −1 | |
sprawdzic czy punkt A(0,2,−3) nalezy do tej prostej?
Janek191:
2x + 4y − 2 z + 5 = 0
Wektor prostopadły do tej płaszczyzny to
→
v = [ 2 ; 4; − 2 ]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Punkt A = ( −1, 0, 3) nie należy do tej płaszczyzny, bo
2*(−1) + 4*0 − 2*( −2) + 5 = − 2 − 0 + 4 + 5 = 7 ≠ 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Prosta
| x | | y + 1 | | z − 2 | |
| = |
| = |
| |
| 1 | | 2 | | − 1 | |
Wektor równoległy do tej prostej , to
→
u = [ 1; 2; − 1]
Punkt A = ( 0; 2; − 3) nie należy do tej prostej, bo
| 0 | | 2 + 1 | | − 3 − 2 | |
| ≠ |
| ≠ |
| |
| 1 | | 2 | | − 1 | |