wielomiany i geometria analityczna
Adka: potrzebuję rozwiązać parę zadań z wielomianów i ogólnie geometrii analitycznej. Pomoże ktoś ?
1) w(x)=x(x+2)2+9x po rozłożeniu na czynniki można zapisac w postaci ?
2) Punkt A (m;12m) należy do równania 3x−2y+8=0 dla wartości m = ?
30 sty 22:56
PW: 1)
x[(x+2)2+9]=x(x2+4x+4+9)=x(x2+4x+13)
Na tym koniec, bo trójmian w nawiasie ma wyróżnik ujemny, a więc nie rozkłada się na czynniki
pierwszego stopnia: Δ=42−4.1.13<0.
30 sty 23:04
Adka: a chociaż to ?
wyznacz stopień wielomianu o równaniu w(x)=x3−(2z2−5)x2−9kz+z3+12 dla x=1 ?
30 sty 23:31
Adka: PW − dziękuje
30 sty 23:31