Proszę o pomoc ...
kamcia: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A=(1,2), B=(3,1), C=(a,a).
a) Wyznacz a<0 takie, aby P trójkąta = 8.
b) Czy trójkąt ABC może być równoboczny?
c) Czy ten trójkąt może mieć kąt c=30 st.?
d) Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta obróconego o 60 st. wokół początku układu.
Czy ktoś umie to rozwiązać z pomocą macierzy? Może być też inny sposób.
30 sty 22:51
Janek191:
A = ( 1; 2), B = ( 3; 1), C = ( a; a)
a)
IABI = √(3 − 1)2 + (1 − 2)2 = √22 + ( −1)2 = √4 + 1 = √5
Równanie pr AB :
y = a x + b
2 = a +b
1 = 3a + b
−−−−−−−−−−−−−−− odejmuję stronami
− 1 = 2a
a = − 1/2
−−−−−−−−−−−−
b = 2 − a = 2 − (− 1/2) = 2 1/2
y = (−1/2) x + 2 1/2
więc
2y = − x + 5
x + 2y − 5 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
A = 1, B = 2, C = − 5
Obliczam wysokość Δ ABC czyli odległość punktu C = (a; a)
od prostej AB
Mamy
I A x0 + B y0 + C I
h = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√ A2 + B2
czyli
I 1*a + 2*a − 5 I I 3a − 5 I
h = −−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−
√ 12 + 22 √5
Pole Δ ABC
P = 0,5 * IAB I *h
I 3a − 5 I
P = 0,5 *√5* −−−−−−−− = I 1,5 a − 2,5 I
√5
Ponieważ pole ma być równe 8 , więc
I 1,5 a − 2,5 I = 8
1,5 a − 2,5 = − 8 ∨ 1,5 a − 2,5 = 8
1,5 a = − 5,5 ∨ 1,5 a = 10,5
a = − 5,5 : 1,5 = − 11/2 : 3/2 = − 11/3
Odp. a = − 11/3
==============
b)
A = ( 1; 2) , B = ( 3; 1) , C = ( a; a)
Mamy
I AB I = √5
Aby Δ ABC był równoboczny, musi zachodzić I AB I = I BC I = I AC I
Obliczmy I BC I i I AC I
I BC I = √ ( a − 3)2 + (a − 1)2 = √a2 − 6a + 9 + a2 − 2a + 1 =
= √2 a2 − 8a + 10
I AC I = √ (a − 1)2 + (a − 2)2 = √ a2 −2a + 1 + a2 − 4a + 4 =
= √ 2 a2 − 6a + 5
Jeżeli I BC I = I AC I , to
2 a2 − 8a + 10 = 2a2 − 6 a + 5
2a = 5
a = 2,5
Wtedy I AC I = √ 2 *2,52 − 6*2,5 + 5 = √ 12,5 − 15 + 5 = √ 2,5 ≠ I AB I
zatem Δ ABC nie może być równoboczny.
====================================
31 sty 22:13