Funkcja kwadratowa
Dominik: Parabola przecina oś Ox w punktach (2,0), (6,0), zaś jednym z punktów wspólnych tej paraboli i
okręgu jest punkt A=(7,5), wierzchołek paraboli leży na okręgu. Napisz równanie paraboli oraz
równanie okręgu.
I rysunek podaję w screenie (nie, jeszcze nie opanowałem rysowania tutaj

)
http://imageshack.us/photo/my-images/18/img028h.png/
Proszę o pomoc jak to "ugryźć"
30 sty 22:47
Dominik: parabola: f(x) = a(x − x1)(x − x2) podstawiajac f(x) = a(x − 2)(x − 6)
wiemy ze dla argumentu 7 przyjmuje wartosc 5 czyli 5 = a(7 − 2)(7 − 6). a = 1 ⇒ f(x) = (x −
2)(x − 6)
majac wzor funkcji kwadratowej mozesz wyznaczyc punkt A = (xw, yw).
okrag opisujemy rownaniem (x − b)2 + (y − c)2 = r2
wiemy, ze okrag przecina sie z parabola w wierzcholku oraz pkcie A, a odleglosc obu tych
punktow od srodku okregu rowna sie promieniowi.
(xw − b)2 + (yw − c)2 = (7 − b)2 + (5 − c)2
wiemy tez ze parabola i okrag maja jeden punkt wspolny, czyli mozna napisac rownanie (x − b)2
+ (y − c)2 = f(x). ostatecznie nalezy rozwiazac ten uklad rownan by otrzymac wspolrzedne
srodka okregu (a, b). z promieniem chyba dasz sobie rade.
30 sty 23:01
Dominik: wspolrzedne srodka okregu (b, c)
30 sty 23:02
Dominik: Dzięki
30 sty 23:07