Podaj wzór na n-ty wyraz ciągu
bezendu:
a) 1, 3, 9, 27, 81, 243....
b) 2, 5, 10, 17, 26, 37....
c) 3, −9, 27, −81, 243....
d) −1, 4, −9, 16, −25, 36...
a) zrobiłem tak 3n−1
30 sty 22:42
Saizou : a) jest ok
30 sty 22:44
bezendu: ale na dalsze brak pomysłu
30 sty 22:45
Saizou : b) n2+1
30 sty 22:56
Dominik: c) −(−3)n
30 sty 23:04
Eta:
d) (−1)n*n2
30 sty 23:06
bezendu: dziękuję
30 sty 23:07
asdf: jak masz:
+ − + − + − + − to: (−1)n+1 * coś..., np:
100,−100,100,−100 ..
wzór:
(−1)n+1 * 100
2, −4, 8, −16
wzór:
(−1)n+1 * 2n
jak masz:
− + − + − + − +
(−1)n * coś
i podobnie..
teraz dalej:
jest jakiś wzór ciągu geom, który zaczyna się od jedynki, a później jakoś tam rośnie, np.
1, 2, 4, 8
a1 = 1
a2 = 2
a3 = 4
a4 = 8
wzór: 2n−1
kolejny:
2, 5, 17, 26, 37
wzór:
n2 + 1
no, sorry ale nie mam wiecej czasu. Jak jest cos zle to z pospiechu.
2 lut 22:25