rozwiąż równanie
jolka: a)√2x2+4x+√2 =0 b) (x+3 )2 −(x +4)2 =3x2
12 cze 18:40
Eta:
a)
a =
√2 b = 4 c=
√2
liczysz deltę: Δ= 16 − 4*
√2*
√2 = 16 − 8 = 8
√Δ = 2
√2
x
1 = −
√2 +1
x
2 = −
√2 − 1
b)
x
2 +6x +9 − x
2 − 8x − 16 − 3x
2=0
−3x
2 −2x − 7=0
Δ= 4 − 84 = − 80 <0 ..... równanie sprzeczne
12 cze 18:56
Bogdan:
Dzień dobry Eto

.
| | −4 + 2√2 | | −2 | |
Co sądzisz o takim zapisie: x1 = |
| = |
| + 1 = −√2 + 1 ? |
| | 2√2 | | √2 | |
Czy raczej powinno się pisać tak:
x
1 = ....
x
1 = ....
x
1 = ....
14 cze 15:08