Trójkąt...
żuberek:
Dany jest trójkąt ABC, gdzie A=(1,2), B=(3,1), C=(a,a).
a) Wyznacz a<0 takie, aby P trójkąta = 8.
b) Czy trójkąt ABC może być równoboczny?
c) Czy ten trójkąt może mieć kąt c=30 st.?
d) Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta obróconego o 60 st. wokół początku układu.
Czy ktoś umie to rozwiązać z pomocą macierzy? Może być też inny sposób. Proszę o pomoc
30 sty 22:09
żuberek: uup!
30 sty 22:22
Skipper:
a) wyznacz prostą zawierającą AB i długość tego odcinka
Aby trójkąt miał określone pole jego wysokość opuszczona na AB ma mieć

?
A jest ona odległością punktu C od postej zawierającej AB
30 sty 22:55
kamcia: No dobrze, ten punkt mniej więcej rozumiem. Ale większy problem mam z c) i d).
Może ktoś mógłby pomóc?
30 sty 23:00
Skipper:
Punkt c) można oczywiście jak wszystko w matematyce zrobić na kilka sposobów −

np. tak:
po wyznaczeniu współrzędnych punktu C wyznaczysz długości |AC| i |BC|
i sprawdzisz ze wzoru na pole trójkąta czy
| | |AC|*|BC|sin30o | |
8= |
|  ? |
| | 2 | |
30 sty 23:22