matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
niki:
dane są wielomiany W(x)=−2x
3
+5x
2
−3 oraz P(x)=2x
3
+12x. oblicz W(x)−P(x)
30 sty 21:59
bezendu:
W(x)−P(x)=−2x
3
+5x
2
−3−(2x
3
+12x)= =−2x
3
+5x
2
−3−2x
3
−12x=−4x
3
+5x
2
−12x−3
30 sty 22:51