oblicz
agata: Proszę o pomoc, Dany jest prostokąt o wymiarach 3cm na 10cm. Jego długość i szerokość
zwiększono o x cm. Dla jakich wartości x przekątna nowego prostokąta ma długośc większą od 13
cm.
12 cze 18:27
b.: czyli nowy prostokąt będzie miał boki długości 3+x oraz 10+x
to teraz wystarczy tylko umieć policzyć długość przekątnej prostokąta −− z tw. Pitagorasa
12 cze 18:39
Eta: 
a = 10 b= 3
d
2 = a
2 +b
2
a +x , b+x −−−−−− wymiary nowego prostokąta, a+x >0 i b+x >0
d
2 = 169
(10+x)
2 + ( 3 +x)
2 > 169
po uporządkowaniu i redukcji otrzymasz:
2x
2 +26x − 60 > )
x
2 +13x − 30>0
Δ= 289
√Δ= 17
x
1 = 2 x
2 <0 −−− odrzucamy
więc odp:
dla x€( 2,∞) długość przekątnej jest > 13
12 cze 18:44