Prosze o pomoc Z góry bardzo dziękuje !! :)
Mafinek :): wielomian w(x)=x(x+2)2−9x po rozłozeniu na czynniki mozna zapisac w postaci
30 sty 21:44
ICSP: x(x+5)(x−1)
30 sty 21:45
Mafinek :): 5 ? A SKAD SIE WZIEŁO RZEBA SKOZYSTAC ZE WZORU SKROCONEGO MNOZENIA CZY JAK ?
30 sty 21:47
ICSP: x przed nawias. Później zauważasz że 9 = 32 i korzystasz ze wzoru a2 − b2
P.S. Wyłącz caps lock'a
30 sty 21:48
Mafinek :): nnierozumiem
30 sty 21:55
ICSP: :(
x(x+2)2 − 9x = x[(x+2)2 − 32] = x[(x+2+3)(x+2−3)] = x(x+5)(x−1)
30 sty 22:06
Mafinek :):))))): Z góry dziekuje

a miał bys jescze ochote mi pomoc w jednym zadaniu

?
OKRAG O SRODKU S(6,−8) PRZECHODZACEWJ PRZEZ POCZATEK UKŁADU OPISANY
JEST RÓWANANIEM ?
30 sty 22:07
Dominik: zauwaz ze dlugosc odcinka laczacego punkty o wspolrzednych (6, −8) i (0, 0) to dlugosc
promienia okregu.
30 sty 22:09
ICSP: przechodzi przez początek układu współrzędnych więc do okręgu należy punkt : P(0;0)
Ze wzoru na długość odcinka policz |PS|. Otrzymasz w ten sposób promień. Później to już tylko
podstawić do gotowego wzoru :
S(xs ; yx) , r to mamy okrąg :
(x−xs)2 + (y − ys)2 = r2
30 sty 22:10
Mafinek :):))))): No wiem a co dalej ?
30 sty 22:10
Mafinek :):))))): czyli mi z tego wyszło 10 ? dobrze ?
30 sty 22:21