jak liczyć szybciej
ssss: liczba 89 , sprawdzam po kolei w kalkulatorze czy dzieli sie przez 3, 5,6,7 itd itd...
czy ma jakiegoś szybszego sposobu? bo mam problem przy wiekszych liczbach, p oprostu zdarza
się, że nawet do dwucyfrowej liczby dochodze, by sprawdzić czy da sie podzielić. Chciałbym to
jakoś szybciej obliczać.
30 sty 21:39
30 sty 21:40
ssssss: a czy takie rzeczy sie zapamiętuje czy na rozumienie uczy?
30 sty 21:47
bezendu: jak kilka razy przeczytasz to się już na pamięć nauczysz
30 sty 21:49
sushi_ gg6397228:
dzielnik jezeli jest to wystepuje do pierwiastka z tej liczby
jezeli mamy 89 to szukamy dzielnikow do liczby √89≈9
jezeli ich nie ma, to tym bardziej nie bedzie powyzej
30 sty 21:50
PW: Odpowiedź jest w tabliczce mnożenia, po to dzieciom kiedyś kazano się tego uczyć "na pamięć".
Skoro teraz nie wolno przemęczać biednych dzieci, to mamy efekty.
Włos się jeży na łysej głowie.
30 sty 22:04
Eta:

Pozdrawiam
PW i
30 sty 22:06
PW: Tylko nie krzyczcie, że np. 3.17=51 nie ma w tabliczce mnożenia. Mówiąc o tabliczce mnożenia
miałem na myśli umiejętność mnożenia w pamięci niewielkich liczb.
30 sty 22:13
Eta:
12*18 = (12+8)*10 +2*8= 216
17*14 = 21*10+28=238
30 sty 22:20
Mateusz:
@
ssss nie musisz pamiętac tych cech mozesz je zawsze sobie udowodnić

np tak cecha
podzielnosci przez 9 mowi ze liczba n dzieli sie przez 9 <=> suma cyfr tej liczby jest
podzielna przez 9
a
n........a
2a
1a
0−zapis dziesietny liczby a korzysta z własnosci kongruencji mam:
a
0≡a
0(mod 9), a
1≡a
1(mod 9), a
2≡a
2(mod 9) itd a poniewaz
10≡1(mod 9), to:
10a
1≡a
1(mod 9), 10
2 a
2≡a
2(mod 9) itd..
10
na
n+10
n−1a
n−1+....+10a
1+a
0≡a
n+a
n−1+...+a
1+a
0(mod 9)
wykazałem ze liczba a przystaje do sumy swoich cyfr modulo 9 zatem a i suma jej cyfr dają przy
dzieleniu przez 9 tę samą resztę stąd a jest podzielne przez 9 <=> suma cyfr a jest podzielna
przez 9
31 sty 16:55
Nienor: Ja to robię tak:
1. Sprawdzasz, czy liczba nie dzieli się przez 2, jak się nie dzieli, to odpadają wszystkie
parzyste, też się przez nie nie dzieli.
2. Sprawdzasz, czy nie dzieli się przez 3, jak się nie dzieli to odpadają wszystkie
wielokrotności 3
3. Sprawdzasz, czy się nie dzieli przez 5, jak się nie dzieli, pozostają do sprawdzenia
pozostałe liczby pierwsze:
7,11,13,17,19,23, itp.
31 sty 17:07