ciągi
PuRXUTM: Proszę o pomoc :
Dany jest ciąg arytmetyczny (a
n). Dzieląc wyraz dziesiąty przez wyraz siódmy, otrzymujemy 3 i
resztę 1. Oblicz iloczyn dziesięciu początkowych wyrazów ciągu b
n=(0,125)
an
| a10 | | 1 | |
| =3+ |
| zamieniłem a10=a1+9r podobnie a7 ale nic mi to nie dało... |
| a7 | | a7 | |
30 sty 21:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
10 = a
7+3r
wyznacz zależność r od a
7
30 sty 21:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie przypadkiem na odwrót ... otrzymujemy 1 i reszty 3
30 sty 21:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że ∏bn = (0,125)a1+a2+...+a10
30 sty 21:43
PuRXUTM: na pewno 3 i reszty 1 dzięki pokombinuje coś
30 sty 21:53
PuRXUTM: doszedłem do 0,12540a1+180r+15 mógłby ktoś powiedzieć co dalej ?
30 sty 22:27
PuRXUTM:
30 sty 22:31
PuRXUTM: help
30 sty 22:41
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny (a
n): S
10 = a
1 + a
2 + ... + a
10 = 5*(a
1 + a
10)
| | 3r − 1 | |
a10 = a7 + 3r i a10 = 3a7 + 1 ⇒ a7 = |
| |
| | 2 | |
| | 3r − 1 | | −9r − 1 | |
a7 = a1 + 6r ⇒ a1 = a7 − 6r ⇒ a1 = |
| − 6r = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3r − 1 | | 9r − 1 | |
a10 = a7 + 3r = |
| + 3r = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −9r − 1 | | 9r − 1 | |
a1 + a10 = |
| + |
| = −1 |
| | 2 | | 2 | |
S
10 = 5*(−1) = −5
30 sty 23:04
PuRXUTM: dzięki Wielkie Bogdan
30 sty 23:09
Bogdan:
30 sty 23:11