zbadac zbieznosc szeregu
Sikorka: kryterium o zageszczaniu
jak zrobic taki przyklad, musze zbadac zbieznosc tego szeregu
powie ktos, nigdy takich zadan nie robilam, nawet nie wiem o co biega...
30 sty 21:30
sushi_ gg6397228:
napisalem w tamtym przykladzie jak sie lcizy
30 sty 21:32
sushi_ gg6397228:
∑2n * a2n=...
30 sty 21:32
Sikorka: ale co z tego, jak wraz nie potrafie

mam 4 zadania podobne, wszystkie z logarytmem naturalnym, a zadnego nie potrafie ruszyc...
30 sty 21:33
sushi_ gg6397228:
wszedzie za "n" wstawiamy "2
n" czy to jest trudne
30 sty 21:35
Sikorka: tak. bo dalej nie wiem co z tym zrobic
mam
| 1 | |
| i co dalej  |
| 2nln ln2n | |
30 sty 21:37
sushi_ gg6397228:
co zapisalem w szeregu

?
∑ 2
n *
a2n −−> dorzucamy jeszcze do licznika 2
n
30 sty 21:43
Sikorka: nie rozumiem
30 sty 21:44
sushi_ gg6397228:
poczytaj przepis
30 sty 21:45
Sikorka: jak bym to umiala i zrozumiala, to bym drugi raz nie pisala

naprawde nie mozesz pokazac pierwszego przykladu
30 sty 21:49
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
niech an= |
| , to ajajo= |
| |
| | ln n | | ln (jajo) | |
Zagęszczanie
| | 1 | |
2n * a2n u Nas jajo* |
| |
| | ln (jajo) | |
teraz przyklad z zadania
do samodzielnego zrobienia
30 sty 21:52
Sikorka: | | 1 | | 1 | |
∑2n* |
| =∑ |
|
|
| | 2n ln ln 2n | | lnln2n | |
30 sty 21:55
sushi_ gg6397228:
ln2n=....
30 sty 21:56
Sikorka: n ln2
ale my tam mamy ln ln
30 sty 21:57
sushi_ gg6397228:
a co to przeszkadza ln ( n * stała)
| | 1 | |
∑ |
| −−> szereg .... |
| | ln (a * n) | |
30 sty 22:01
Sikorka: rozbiezny
30 sty 22:04
sushi_ gg6397228:
wiesz czy strzelasz?
30 sty 22:07
Sikorka: strzelam

nie wiem czemu
30 sty 22:16
Sikorka: bo ln z czegos to jakas liczba i to nie jest rowne 0 wiec rozbierzny
30 sty 22:16
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
to trzeba sprawdzic osobno czy szereg |
| jest zbiezny/ rozbieżny |
| | ln n | |
to samo kryterium−−> Cauchy'ego o zageszczaniu
30 sty 22:20
Sikorka: czyli 2 razy mam to zastosowac

to zaraz sprobuje zrobic drugie zadanie podobne.
30 sty 22:21
sushi_ gg6397228:
liczysz dla siebie/ niewiedza kosztuje dodatkowe obliczenia/
jak raz policzysz, to bedziesz wiedziec na przyszłość
30 sty 22:23
Sikorka:
| | 1 | | 1 | |
wiec mam∑2n * |
| = ∑ |
| tak? |
| | (2n)2 ln 2n | | 2n*n ln2 | |
30 sty 22:24
sushi_ gg6397228:
na razie zajmij sie tamtymi, a nie pare przykładow na raz
30 sty 22:25
Sikorka: wiem ze licze dla siebie, dlatego ciesze sie ze probujesz wyciagnac ze mnie, a nie na gotowe mi
dajesz chociaz tak bardzo bym chciala

ale w tym drugim chyba drugi raz nie zastosuje juz tego twierdzenia o zageszczaniu?
30 sty 22:25
sushi_ gg6397228:
a po co
ln2==stala
| | 1 | |
wiec masz |
| jak to ograniczyc z góry/dołu |
| | 2n * n | |
30 sty 22:26
Sikorka: no to jak mam tamten szereg
| | 1 | | 1 | | 2n | |
∑ |
| =∑2n* |
| =∑ |
|
|
| | lnn | | ln2n | | nln2 | |
kuzwa miales racje.... i teraz co?
30 sty 22:27
Sikorka: zajmijmy sie tym z 22:27 minuty
to teraz to np ograniczam z dolu przez
2n
30 sty 22:29
sushi_ gg6397228:
| 2n | |
| −−−> .... mozna policzyc de hospitalem |
| n | |
30 sty 22:32
Sikorka: de czym
30 sty 22:33
sushi_ gg6397228:
reguła de' Hospitala
pochodna licznik, pochodna mianownik−−> tm sie liczy granice
30 sty 22:38
Sikorka: tylko ze ja pochodnych jeszcze nie mialam

ale pochwale sie ze proste umiem liczyc, chyba

to bedzie w liczniku n*2
n−1 a w mianowniku n?
30 sty 22:40
sushi_ gg6397228:
to nie ten wzor
sciaga na pochodne jest obok
ŚCIĄGA ln x < x< a
x (a>1)
30 sty 22:43
Sikorka: i dlatego rozbierzny. to by sie zgadzalo.
a ten z 22:24 jak dokonczyc
30 sty 22:45
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
do zapamiętania ∑ |
| szereg rozbieżny |
| | ln n | |
tamten przyklad przepisz jeszcze raz od poczatku i podaj odpowiedz
30 sty 22:47
Sikorka: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| =∑ 2n * |
| =∑ |
|
|
| | n2 ln n | | 2n *2n ln2n | | 2n *n ln2 | |
zapisane poprawnie
30 sty 22:50
sushi_ gg6397228:
a kto kazał pisać "=" między pierwszymi dwoma szeregami
30 sty 22:53
Sikorka: no i 2
n biegnie nam do =∞ * n tez do +∞
wiec 1 przez ∞ to zero a wiec jest zbiezny
30 sty 22:54
Sikorka: czyli po tym mam pisac druga sume bez = ?
30 sty 22:54
sushi_ gg6397228:
piszesz szereg wyjsciowy ....
stosuje kryt. o zageszczania
∑2n* a2n=.... =.... −−−> szereg zbiezny/rozbiezny
30 sty 22:57
Sikorka: czyli to ma wygladac tak
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| ∑2n* |
| =∑ |
|
|
| | n2 ln n | | 2n*2n ln 2n | | 2n * n ln2 | |
| | 1 | |
∑ |
| jest zbiezny, wiec ten pierwszy szereg tez zbiezny? |
| | 2n*n | |
30 sty 22:57
Sikorka: aha, ok rozumiem.
30 sty 22:58
sushi_ gg6397228:
| 1 | |
| i "n" też sobie biega a szereg jest .... |
| n | |
trzeba kryt porownawcze jak sie nie wie
30 sty 22:58
Sikorka: czyli co bys proponowal , jak to ograniczyc
30 sty 23:01
sushi_ gg6397228:
mysl
30 sty 23:02
Sikorka:
| | 1 | |
( |
| )n jest zbiezny jako szereg geometryczny wiec ten wyjsciowy szereg tez zbiezny |
| | 2 | |
30 sty 23:05
Sikorka: | | 1 | |
tylko ze zle to ograniczylam, bo przeciez |
| jest wieksze a nie mineijsze  |
| | 2n | |
30 sty 23:06
Sikorka: a nie , dobrze tylko ze z drugiej strony powinno byc
30 sty 23:08
Sikorka: | | 1 | | 1 | |
czyli |
| < ( |
| )n − zbiezny jako geometryczny |
| | 2n*n*ln 2 | | 2 | |
30 sty 23:10
Sikorka: Dziekuje

bardzo dziekuje za ten czas mi poswiecony

juz Ci nie przeszkadzam
30 sty 23:12
sushi_ gg6397228:
bingo
30 sty 23:15
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
30 sty 23:15