Zbór
Monika: Znów liczby zespolone...
Jak zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiór: | i + 1z | < 1
Będzie to koło bez zewnętrznego obwodu, ale gdzie będzie jego środek? Jak w takich zadaniach to
wyznaczyć?
30 sty 21:24
sushi_ gg6397228:
zacznij od
z=x+iy
potem przez sprzęzenie usun "i" z mianownika
30 sty 21:28
Monika: |i + x − i*y|z| | co teraz?
30 sty 21:32
sushi_ gg6397228:
polecenie nie zostało wykonane
co to |Z| w mianowniku ?
30 sty 21:34
Monika: |i + x − i*y /√x2 + y2 |
inaczej się nie da zapisać, co teraz?
30 sty 21:37
sushi_ gg6397228:
| | x−i*y | |
i+ |
| = ... rozbijamy ulamek na dwa i potem grupujemy osobno czesc rzeczywista i |
| | x2+y2 | |
osobno urojona
30 sty 21:41
Monika: część urojona: i − iyx2 + y2
część rzeczywista: xx2 + y2
30 sty 22:04
sushi_ gg6397228:
| | x | | y | |
| |
| + i (1− |
| )| < 1 pozbywamy sie modułu i mamy ... |
| | x2+y2 | | x2+y2 | |
30 sty 22:06
sushi_ gg6397228:
a poza tym tam jest x2−y2 w mianowniku
30 sty 22:07
Monika: raczej nie, bo w sprzężeniu liczby zespolonej nie jest tak jak z liczbą rzeczywistą:
(a−b)(a+b)=a2 − b2
w liczbach zespolonych wtedy mamy jeszcze przy b i2 , a jak wiadomo, to jest −1, więc zmienia
znak
30 sty 22:10
sushi_ gg6397228:
prosze liczyc dalej
tak to jest jak sie 3 mecze oglada na raz i psize jeszcze na forum
30 sty 22:15
Monika: ale nie wiem co dalej...
30 sty 22:28