pomoc
help : uklad rownan
6y−2xy−y2=0
6x−2xy−x2=0
jak sie za to zabrac ? wychodza mi zle wyniki...
30 sty 20:56
sushi_ gg6397228:
odejmij stronami
30 sty 20:59
help : tak robilm i wychodzilo mi x=6 lub x=0 to samo z y a w odpowiedziach dwójki ...:(
30 sty 21:02
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia
30 sty 21:05
help : y(6−2x−y)=0
x(6−x−2y)=0
x=3y
6−2x−3x=0
−5x=−6
no i zle... znow ... ma byc 2
30 sty 21:12
sushi_ gg6397228:
robisz po swojemu; napisalem aby odjac stronami
a poza tym np a*(b−a)=0 to a=0 lub b−a=0 to nie mozna podstawic do b−a=0 pod "a" =0
30 sty 21:16
help : twoim sposobem nie wychodizi mi tym bardsiej

6y−y
2−6x+x
2=0
y(6−y)−x(6+x)=0
no i wychodzi mi tu y= 0 lub y=6 ...
30 sty 21:25
sushi_ gg6397228:
grupujemy 6x i 6y
U ciebie po wymnozeniu nawiasów sa 3 znaki na MINUSIE i jeden na PLUSIE ŹLE
30 sty 21:30
help : 6(y−x) −y2+x2 ? co dalej
30 sty 21:35
sushi_ gg6397228:
−y2+x2= −(y2−x2)= ... wzorek skroconego mnozenia w nawiasie
a potem coś trzeba wyciagnac −−> wspólny czynnik
30 sty 21:38
help : czyli 6(y−x) − (y−x)(y+x)=0
(y−x)(6 − (y+x) = 0 ?
30 sty 21:41
sushi_ gg6397228:
a*b= 0 wiec a=0 lub b=0
30 sty 21:44
help : i znow zle ... yrdny ten sposob..
30 sty 21:51
help : nie wychodzi 2
30 sty 21:51
sushi_ gg6397228:
jak robisz po swojemu, to nijak da sie pomóc
30 sty 21:53
help : robie jak pomagasz

zrobilam y−x =0
i z drugiego x = y − 6
tak?
30 sty 21:56
help : juz zrobilam...
30 sty 22:02
sushi_ gg6397228:
w pierwszym
x=y
podstawiamy do 1 wyjsciowego rownania i liczymy
30 sty 22:03