Bardzo prosze o dokładne wytłumaczenie.
Letty: Podstawy trapezu mają długość 10 i 6. Suma miar kątów wewnętrznych czworokąta przy dłuższej
podstawie jest równa 90stopni. Oblicz długość odcinka łączącego środki podstaw oraz środki
przekątnych czworokąta.
Bardzo prosze o dokładne wytłumaczenie., ponieważ ja wiem że na internecie znajde dokładnie
takie samo zadanie, ale nie rozumiem go dobrze, chodzi mi też o inny (może prostszy) sposób
zrobienia tego. Od tego zależy moje życie. Z góry dziękuje
30 sty 20:33
Bogdan:

Odcinek EH jest środkową prostokątnego trójkąta ABC i jest i jest jednocześnie równy
promieniowi okręgu opisanego na tym trójkącie, |EH| = |AH| = |HB| = 5
Szukamy długości odcinka FH.
| | |AB| | | |EH| | |
Korzystając z podobieństwa trójkątów: ABC i DCE: |
| = |
| |
| | |CD| | | |EH| − |FH| | |
| 10 | | 5 | |
| = |
| , stąd obliczymy długość FH. |
| 6 | | 5 − |FH| | |
Jeśli w trapezie podstawy mają długości a, b, a > b, to długość odcinka łączącego środki
| | a − b | |
jego przekątnych jest równa |
| |
| | 2 | |
30 sty 23:43
Eta:
Myślę,że można też długość |FH| obliczyć tak:
Długość odcinka FE jest równa długości promienia okręgu opisanego
na trójkącie prostokątnym CDE , |EF|= |DE|=|FC|= 3
to |FH|= |EH|−|EF|= 5−3=2
31 sty 00:08
Mila: Pięknie rozwiązane, dodam:
|EF|=|DE|=|FC|
31 sty 00:12
Bogdan:
31 sty 00:16