Prośba o pomoc.
aaa: Zbadac wzajemne połozenie czterech punktów
A = (0,−1, 2) , B = (−1, 0,−1) , C = (1, 0, 4) , D = (−4, 3,−10) .
W przypadku punktów współpłaszczyznowych wyznaczyc równanie płaszczyzny zawierajacej wszystkie
punkty,
wprzypadku punktów niewspólpłaszczyznowych wyznacz objetosc czworoscianu ABCD.
Czy ktoś mógłby udzielić instrukcję jak najprościej jest zrobić to zadanko?
Pozdrawiam!
30 sty 20:26
aaa: pomoze ktos?
30 sty 20:34
aaa: czy ktos pomoze?
30 sty 21:58
Aga1.: Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej np przez punkty ABC ( podstaw współrzędne tych
punktów do gotowego wzoru.
Oblicz odległość punktu D od tej płaszczyzny.
Jeśli odległość ta =0 to punkt D leży na tej płaszczyźnie, a punkty są współpłaszczyznowe.
Gdy d>0 to d=H czworościanu
Pole podstawy obliczysz ze wzoru Herona.
30 sty 22:33